Nyheter

Blekinge Bygdegårdars kultur vecka.

Under kulturvecka har Blekinge varit gästade av Jäders Teater med föreställningen Kejsaren av Epplerum.

Vid rikstämman i Säffle fick vi en glimt av en teatewr förseställning som Jäders Teater jobbade med. Vi som var i Säffle ifrån Blekinge utbrast en stämmigt att denna föreställning vill vi ha till Blekinge. Vi tog omgående kontakt med region ansvarig för kulturfrågor i Blekinge. Detta resulterade i att Jäders Teater gjorde ett flertal föreställningar.

Nogersund Bygdegård, Bräkne-Hoby Bygdegård, Möljeryd Bygdegård och Bräknegården Belganet var de Bygdegårdar som fick besök av Kejsaren av Epplerum.

Kejsaren av Epplerum är en gripande berättelsen om Per-Ove Andersson uppväxt och hans gärning som lantbrukare under 1960-talet och framåt.

Per-Oves dotter Katarina Persdotter Jäder som skrivit pjäsen speglar hur arrendator bönderna har det med risken av uppsagda arrende kontrakt och hur det småskalliga jordbruket förändrades till att bli större och större.

Per-Ove gjorde anteckningar redan i sin barndom om vad som hände på gården fram till sin död. Det är detta material som Katarina haft som grund till sin berättelse om Kejsaren av Epplerum historien om pappa.