Konst åt alla-utställning i Idre

Bygdegårdsföreningen Idre Kulturhus 20 konstnärer från Dalarna och Sápmi medverkar med ett 60-tal konstverk på Konst åt alla-utställning i bygdegården Idre Kulturhus.

Idre bygdegårdsförening/Idre Kulturhus är lokal värd för en Konst åt alla-utställning den 26 september till 1 oktober. Det är 21 konstnärer från Dalarna och Sápmi som ställer ut och Bygdegårdarnas Riksförbund är huvudansvarig.

-Konst åt alla skapar en konsthall, för några dagar, på en plats som kanske aldrig tidigare visat konst, berättar Stefan Löfgren, kulturkonsulent på Bygdegårdarnas Riksförbund. Utställningen blir ett spännande lokalt arrangemang och skapar en möjlighet för yrkesverksamma konstnärer att få visa och sälja sin konst. All konst som visas under utställningen är till salu.

Där Konst åt alla arrangeras bjuds yrkesverksamma konstnärer in från den aktuella regionen. I det här fallet tangeras två gränser – Idre ingår i Älvdalens kommun, som också är den sydligaste samiska förvaltningskommunen. Därför har också inbjudan skickats till konstnärer i Dalarna och i Sápmi. Dessutom medverkar några till Hängning av kont i Idre KulturhusSverige nyanlända konstnärer.

-Konst åt alla blir en plats där gränser bryts och skillnader suddas ut, säger Stefan Löfgren.

Under veckan erbjuds allmänheten workshops i virtuellt skapande, skrotkonst och graffiti, berättarkväll om Idre samt visning av utställningen tillsammans med en konstpedagog. Utanför bygdegården kommer Pontus Ersbackens konstverk Akilles robot att vara på besök,

-Det kommer verkligen att bli ett spännande konstarrangemang, mitt i byn, säger Stefan Löfgren.

Vernissage:

När:     Tisdagen 26 september klockan 13.00
Plats: Idre Kulturhus, Framgårdsvägen 1 Idre

Värd:    Idre bygdegårdsförening

Se mer på hemsidan: www.konståtalla.nu www.facebook.com/konstatalla

Fakta om Konst åt alla:

Konst åt alla är en folkrörelsesatsning som smyckat ut det offentliga rummet med samtida konst sedan 1977. Det är ett samarrangemang mellan de tre riksorganisationerna Bygdegårdarnas Riksförbund, Folkets Hus och Parker och Riksföreningen Våra Gårdar. Varje år arrangeras utställningar i organisationernas egna lokaler; i ett folketshus, bygdegård eller ordenshus. Värd för den specifika utställningen är en av Konst åt allamedlemsföreningarna. Ett hundratal konstverks köps årligen in av yrkesverksamma konstnärer genom ett statligt anslag via Kulturrådet. Den inköpta konsten deponeras sedan i medlemmarnas lokaler i hela landet.

Publicerat:

Kategori: Konst, Nyhet