Så ska Landlottens miljonöverskott fördelas

Idag på Bygdegårdarnas förbundsstämma presenterades vad Landlottens överskott på över en miljon kronor ska användas till.

Monica Eriksson, lotteriföreståndare för Landlotten och Per Lodenius förbundsordförande med checken på över 1 miljon kronor,

Monica Eriksson, lotteriföreståndare för Landlotten och Per Lodenius förbundsordförande för Bygegårdarna med checken på över 1 miljon kronor,

En konstturné i hela landet, bidrag till ungdomsverksamhet och stimulansstöd till landsbygdsutveckling – det är några av satsningarna som blir av tack vare miljonregnet från landsbygdslotteriet Landlotten.

– Med överskottet kan vi göra en massa satsningar på landsbygden; både för direkt verksamhet och för investeringar, samt för möjligheter att i större utsträckning ta plats i landsbygdsutvecklingsfrågor, säger Karin Fälldin, förbundssekreterare på Bygdegårdarnas Riksförbund.

Bygdegårdarnas Riksförbund är indelat i 24 distrikt som alla får en grundplåt på 10 000 kronor var för att öka delaktigheten i utvecklingen av EU:s Landsbygdsprogram.

– Det är superviktigt att vara med och planera för hur nästa programperiod ska se ut; den nuvarande slutar 2020. Det är vi som bor på landet som vet hur vi får en levande landsbygd. Vi vill driva frågan om förenklade ansökningsprocesser till Leader, säger Karin Fälldin.

En kvarts miljon kronor ska gå till en ny konstutställning med konstnären EWK, en samhällssatiriker med landsbygdsvinkel.

– Det blir en konstturné som når ut till hela landet, säger Karin Fälldin. Vi sprider kulturen ut från städerna till Sveriges olika landsbygder.

En kvarts miljon ska användas till en pott för upp till tre gårdar, som kommer att kunna få en Stor utvecklingscheck genom en väl formulerad ansökan.

–Det skulle till exempel kunna handla om att digitalisera en gammal biograf. I dag har 16 av landets bygdegårdar digitala biografer, berättar Karin Fälldin.

Hundratusen kronor avsätts till en pott för en Liten utvecklingscheck. Ur den kan bygdegårdar söka upp till 5 000 kronor för ungdomsarrangemang, som att visa film, ordna disko eller göra någon annan aktivitet för barn och unga.

Lotteriet drog i gång 2015 med syftet att överskottet skulle gå tillbaka till landsbygden och bygdegårdarna.

Här är listan på satsningarna från Landlotten överskottet

• Liten utvecklingscheck – för ungdomsverksamhet, upp till 5 000 kr genom ansökan = 100 000 kronor
  • Stor utvecklingscheck – för större investeringar som inte kan få extern finansiering. Två till tre föreningar kan få detta = 350 000 kronor
  • Stimulansstöd – för att hjälp med ansökan till Landsbygdsprogrammet, 10 000 kronor x 10 distrikt/föreningar = 100 000 kronor