BR har ökat för 42:a året i rad!

Antalet föreningar anslutna till Bygdegårdarnas Riksförbund är nu 1423! För 42:a året i rad har BR ökat. Det firade arbetsutskottet och förbundsordförande Ola Johansson med tårta tillsammans med kansliet.

22 januari, 2016

Nu är Det väl ingen konst att läsa i Rissne

Det är väl ingen konst att läsa i Rissnaortens HembygdsföreningBygdegårdarnas läsprojekt Det är väl ingen konst att läsa är just nu på besök i Jämtland. På lördag är det besök av författaren och kriminologen Christoffer Carlsson i Rissnaortens Hembygdsförening och deras samlingslokal Zenit. Bilden (tagen av Rissnaorten) är från ett av planeringsmötena inför besöket.

Gör ett besök i Rissna lördag 23 januari klockan 14. Klicka här för mer information om arrangemanget. För att veta mer om Christoffer Carlsson – klicka här.

19 januari, 2016

Kategori: Nyhet

Tre bygdegårdsföreningar får stöd till ungdomsverksamhet från Boverket

Värmland, Uppsala och Jämtland – det är de tre distrikt som föreningarna har sin verksamhet i, tre föreningar som nu får stöd att utveckla sin ungdomsverksamhet. Vid Boverkets samlingslokaldelegations senaste möte, tog de beslut om totalt närmare 4,8 miljoner kronor. Det är allmänna samlingslokaler, t.ex. föreningar anslutna till de tre samlingslokalorganisationerna (Bygdegårdarnas Riksförbund, Riksföreningen Våra Gårdar, Folkets Hus och Parker) som kan söka bidraget, som fördelas en gång per år. Bland årets beviljade bidrag finns tre föreningar anslutna till BR – Älvenäs bygdegårdsförening (Värmland), Söderögården (Uppsala) och Rissnaortens Hembygdsförening (Jämtland).

– Vi ska färdigställa en lokal i bygdegården med i första hand teknisk utrustning, berättar Hasse Abrahamsson, ordförande i Älvenäs bygdegårdsförening. – Projektets mål är att skapa en mötesplats för barn och unga, något som vår ungdomsgrupp just nu arbetar med, säger Hasse Abrahamsson.

Älvenäs bygdegårdsförening var en av tre föreningar, anslutna till Bygdegårdarnas Riksförbund, som har fått bidrag från Boverket till utveckling av sin ungdomsverksamhet.

– Vi är angelägna om att få igång verksamhet för barn och unga och därför har vi sökt medel för att dra in fiber i Söderögårdens bygdegård, berättar föreningens sekreterare Agneta Winblad. – Det här är ett led i att modernisera bygdegården och attrahera nya målgrupper, såväl på fritiden men även för unga företagare, säger Agneta Winblad.

I Jämtländska Rissna är fokuset i deras projekt de unga i deras amatörteatergrupp Z-teatern. – På det här sättet kan vi skaffa teknisk utrustning till teatergruppen, som vi också kan använda till att ytterligare utveckla verksamheten för andra unga, säger Margita Gustafsson, ordförande i föreningen. – Vi har också sökt medel till ett ungdomsläger till sommaren, berättar Margita Gustafsson.

Inom samma bidragsram har också Bygdegårdarnas Riksförbund erhållit stöd till kansliet, för att arbeta med verksamhet för barn och unga över hela landet.

Mer om bidragsbeslutet från Boverket hittar du genom att klicka här. Om ni är intresserade av att söka bidrag till er verksamhet – läs mer – om Boverkets utvecklingsbidrag för ungdomsverksamhet.

Besök de tre bygdegårdsföreningarna:
Älvenäs bygdegårdsförening
Söderögårdens bygdegårdsförening