Barnfilmssatsning!

Bygdegårdarna satsar på barnfilm!

Höstlovet närmar sig och det är många bygdegårdar som planerar att visa film för barn och unga runt om i landet. För att stötta föreningarna och göra något extra kring visningarna får alla föreningar ett ”Barnfilms-kit” med popcornbägare, tablettaskar och ballonger. Föreningarna kan använda sakerna till exempelvis fiskdamm, skattjakt och lekar. Att visa film är en uppskattad aktivitet som passar alla åldersgrupper! Vill ni komma igång och visa film? Läs mer här!

”Det är väl ingen konst att läsa” fortsätter under hösten

Läsveckor avlöser varandra i bygdegårdarna under hösten och vintern.  Åtta föreningar deltar i vår satsning på läsfrämjande.  Först ut efter sommaren var Steneby bygdegård i Västra distriktet som arrangerade föreläsningar och författarbesök. Just nu är läsvagnen i Örsås bygdegård i Sjuhärad några veckor där de arrangerar läsfrämjande aktiviteter. Örsås bygdegårdsförening inledde med att arrangera sagoyoga, alltså yoga med rörelser till en saga. Deras veckor fortsätter med kåserier, bokbytardag, bokimpro, författarbesök med mera.

Projektet började i Västra bygdegårdsdistriktet för att fortsätta till Sjuhärad, Halland och Blekinge. Bygdegårdsföreningarna som deltar finns i Ambjörnarp, Kalv, Nyarp, Himle, Lösen och avslutningsvis Sälleryd-Skrävle. De kommer alla att arrangera läsfrämjandeaktiviteter under hösten och vintern. Projektet har sedan 2014 varit i sjuttiotal bygdegårdar där de arrangerat mer än 260 läsfrämjande aktiviteter där 8300 personer deltagit. Efter dessa föreningar har läsprojektet vart i samtliga distrikt i landet.

Konst åt alla-utställning i Idre

Bygdegårdsföreningen Idre Kulturhus 20 konstnärer från Dalarna och Sápmi medverkar med ett 60-tal konstverk på Konst åt alla-utställning i bygdegården Idre Kulturhus.

Idre bygdegårdsförening/Idre Kulturhus är lokal värd för en Konst åt alla-utställning den 26 september till 1 oktober. Det är 21 konstnärer från Dalarna och Sápmi som ställer ut och Bygdegårdarnas Riksförbund är huvudansvarig.

-Konst åt alla skapar en konsthall, för några dagar, på en plats som kanske aldrig tidigare visat konst, berättar Stefan Löfgren, kulturkonsulent på Bygdegårdarnas Riksförbund. Utställningen blir ett spännande lokalt arrangemang och skapar en möjlighet för yrkesverksamma konstnärer att få visa och sälja sin konst. All konst som visas under utställningen är till salu.

Där Konst åt alla arrangeras bjuds yrkesverksamma konstnärer in från den aktuella regionen. I det här fallet tangeras två gränser – Idre ingår i Älvdalens kommun, som också är den sydligaste samiska förvaltningskommunen. Därför har också inbjudan skickats till konstnärer i Dalarna och i Sápmi. Dessutom medverkar några till Hängning av kont i Idre KulturhusSverige nyanlända konstnärer.

-Konst åt alla blir en plats där gränser bryts och skillnader suddas ut, säger Stefan Löfgren.

Under veckan erbjuds allmänheten workshops i virtuellt skapande, skrotkonst och graffiti, berättarkväll om Idre samt visning av utställningen tillsammans med en konstpedagog. Utanför bygdegården kommer Pontus Ersbackens konstverk Akilles robot att vara på besök,

-Det kommer verkligen att bli ett spännande konstarrangemang, mitt i byn, säger Stefan Löfgren.

Vernissage:

När:     Tisdagen 26 september klockan 13.00
Plats: Idre Kulturhus, Framgårdsvägen 1 Idre

Värd:    Idre bygdegårdsförening

Se mer på hemsidan: www.konståtalla.nu www.facebook.com/konstatalla

Fakta om Konst åt alla:

Konst åt alla är en folkrörelsesatsning som smyckat ut det offentliga rummet med samtida konst sedan 1977. Det är ett samarrangemang mellan de tre riksorganisationerna Bygdegårdarnas Riksförbund, Folkets Hus och Parker och Riksföreningen Våra Gårdar. Varje år arrangeras utställningar i organisationernas egna lokaler; i ett folketshus, bygdegård eller ordenshus. Värd för den specifika utställningen är en av Konst åt allamedlemsföreningarna. Ett hundratal konstverks köps årligen in av yrkesverksamma konstnärer genom ett statligt anslag via Kulturrådet. Den inköpta konsten deponeras sedan i medlemmarnas lokaler i hela landet.

Välkommen Karin!

Karin Fälldin by förbundssekretare för Bygdegårdarnas RiksförbundVi hälsar Karin Fälldin vår nya förbundssekreterare välkommen. Karin har sitt ursprung i Hälsingland och har de senaste åren varit engagerad i Stockholms bygdegårdsdistrikt. Hon har tidigare också varit generalsekreterare för Centerpartiets Ungdomsförbund.

11 september, 2017

Ny spännande bygdegårdshöst

Höstsäsongen är här! Vecka 43 (21–29 oktober) är det Bygdegårdarnas Kulturvecka.  Konst åt alla har utställning i Idre i slutet av september i ny tappning – ett arrangemang med skolan. Projektet ”Det är väl ingen konst att läsa” sätter snart igång med nya föreningar – i återstående distrikt som inte besökts än. Och om någon vecka kommer ett nyhetsbrev … och sen tidningen … Full fart in i hösten med mycket annat!

24 augusti, 2017

Bygdegårdarna i Almedalen

Bygdegårdarnas Riksförbund och vårt integrationsprojekt Take my hand är på plats under årets Almedalsvecka, på Gotland. Där finns vi med Sveriges minsta bygdegård och med en utomhusbiograf. Tillsammans med Refugees Welcome Stockholm visar vi filmen Medan vi lever, som utomhusbio, med svenskt tal och arabisk text.

Film är ett sätt att mötas, oavsett bakgrund eller varifrån du kommer. Filmen MEDAN VI LEVER, en universell historia om identitet i rörelse, visas på Utomhusbio med svenskt tal och arabisk textning.

Var: Strandvägen, Almedalen, Visby
När: tisdag 4 juli, vi är på plats hela dagen, filmen börjar visas cirka 21:30
fri entré – vi bjuder på popcorn – vi visar oavsett väder (om det regnar är det ok med regnkläder men ej paraply)

26 juni, 2017