Höstmöte i Klöverträsk

Distriktet har haft höstmöte i Klöverträsk bygdegård 19 nov 2016Distriktet har haft det första höstmötet i Klöverträsk den 19 november.

Tio medlemmar från sju föreningar deltog i livliga diskussioDistriktsmöte i Norrbotten i Klöverträsk 19 novemberner och idéutbyte om verksamheten i bygdegårdarna, hur den kan utvecklas och engagera fler ungdomar för att försäkra framtiden i bygdegårdsrörelsen.

Mycket intressant och nyttig information om Leader (Tiina Marjeta, Spira Mare 2020) samt Landsbygdsprogrammet och Boverket (Carina Hördegård, Förbundet). Det viktiga miljöarbetet uppmärksammades.

Tack till Klöverträsk bygdegård för värdskap, underhållning och den extra goda maten och fikat!

Förbundsstämma i Lundsbrunn, Skaraborg

Norrbottens representanter på Bygdegårdarnas förbundsstämma i Lundsbrunn, Skaraborg 2015

Norrbottens representanter på Bygdegårdarnas förbundsstämma i Skaraborg:

Främre raden: Magnus Danielsson Älvsbyn, Kerstin Engström, Gunnarsbyn, förbundsstyrelseledamot Hillevi Sandström, Niemisel och Göta Eriksson, Luleå,

Bakre raden: Hans Engström, Gunnarsbyn, Bertel Wiklund, Harads, Sirkku Ahokas Haparanda och Birgitta Elfgren, Öjebyn.

Rapport från Distriktsstämma i Bredsel

Här finns bilder och rapport från stämman i Bredsel.

Ordf i Bredsel

Norrbottens distriktstämma i Bredsel 22/3-15

30 ombud från 13 byaföreningar hade samlats i Bredsels vackra byagård för att delta i årets distriktstämma.

På förmiddagen informerade Riksförbundets Carolina Svensson om försäkringsfrågor och My Fransson om ungdomsprojektet, hemsida, det nya landsbygdsprogrammet, kulturveckan mm.

Bredsels ungdomar berättade om deras verksamhet.

Stefan Holmqvist, Sv, Norrbotten informerade om 3 dagars utbildning för funktionärer i styrelsen. Roger Häggström visade olika möjligheter att använda hemsidan till viktig information.

Efter den goda lunchen fick vi se ett urval av Norrbottens teaters föreställning Avgörande ögonblick. Sanna historier som förändrade livet på 25 norrbottningar. Premiär för turnén på byagårdar.

Utmärkelsen Årets Bygdeförening i Norrbotten 2015 tilldelades

Bredsels bygdeförening samt silvernålen för lång och trogen tjänst till Manne Lundberg.

Konstlotteri med 6 BR:s tavlor bland närvarande byaföreningar genomfördes.

Stämman öppnades och till ordförande valdes Tommy Lunden och till sekreterare Göra Eriksson.

Det blev omval av styrelsen

Ordförande Hillevi, Sandström, Niemisel
Vice ordförandeFörsäkrings- och ungdoms ansvarig Magnus Danielsson, Tväråselet
Pernilla Granberg, Pjesker
Kassör, sekreterare Sirkku Ahokas, Säivis
Kulturansvarig Birgitta Elfgren, Stockbäcken
Styrelsens ersättare
Kontaktperson för fastighets frågor Bertel Wiklund, Harads
Östen Fjällström, Långvik
Linn Jonsson, Lauker  (Nyval)
Alf Josefsson, Vittangi

Årets tema är Framtidens mötesplats som vi tillsammans får arbeta för.

Styrelsen/Sirkku Ahokas

Klicka här för flera bilder

Förbundsstämman 2014

BDbesk_1391Norrbottens bygdegårdsdistrikt representerades på Bygdegårdarnas förbundsstämma i Blekinge av:

Bakre raden:  Jessica Bertilsson, Boden, Birgitta Elfgren, Roknäs, Göta Eriksson, Luleå, Sirkku Ahokas, Haparanda.

Främre raden: Magnus Danielsson, Älvsbyn, Marita Hägglund, Arvidsjaur samt Hillevi Sandström.

Läs mer om förbundsstämman!

Pilotprojekt för fler kulturarrangemang i fyra kommuner

Bygdegårdsföreningarna i de fyra kommunerna Boden, Luleå, Piteå och Älvsbyn kommer att bjudas in till pilotprojektet Arrangera genom samverkan. Det är Norrbottens bygdegårdsdistrikt i samarbete med Bygdegårdarnas Riksförbund, Riksteatern Norrbotten och Studieförbundet Vuxenskolan Norrbotten som driver projektet, med stöd från Norrbottens läns landsting.

Projektledare är Åsa Lundmark, teaterkonsulent Riksteatern Norrbotten och hon kommer inom kort att skicka ut information och inbjudan till fyra kommunträffar. Träffarna genomförs under januari månad, där deltagande föreningar kommer att få mer information om projektet samt få erbjudanden om föreställningar och utbildningar.

En ny turné planeras i samarbete med Norrbottensmusiken 2014.

Distriksstämman hölls i Lauker

Lauker bjöd på gott värdskap när Bygdegårdarnas Riksförbund höll årsstämma i bygdegården.

Hjördis Hillevi Marita

Dagen började med utdelning av utmärkelsen Silvernålen till Hjördis Eklund och Marita Hägglund, båda Lauker, för förtjänstfulla insatser inom bygdegårdsverksamheten. Ombud från stora delar avlänet fick förutom fika och lunch en stor del information till livs.

Bland annat av Roger Häggström från Studieförbundet Vuxenskolan som berättade om hemsidor för byaföreningar. Ni kan vända er till Studieförbundet Vuxenskolan om ni vill ha en utbildning i hur man gör en hemsida för föreningen.  Idag är det mycket lätt att ordna en hemsida och inget man behöver vara rädd för att prova manar Häggström.

Roger Häggström pratar hemsida

Under dagen höll Gunnel och Eli Johanssonbyamuseét Antes öppet för besökarna. Laukerambassadörerna kunde berätta mycket om byn och dess historia medan veden sprakade i vedspisen.

Efter lunch hölls stämmoförhandlingar och till ny styrelse valdes Hillevi Sandström (ordförande), Roger Bohman, Birgitta Elfgren, Magnus Danielsson och Pernilla Granberg. Ersättare Sirkku Ahokas, Alf Josefsson, Ylwa Strömgren och Östen Fjällström. Ombud valdes också till förbundsstämman som i år hålls i Norrbotten. Närmare bestämt i Boden den 31 maj till 2 juni.

Styrelseledamöter

Styrelsen sammanträder efter stämman.