Uppdatering från stämman – Söndagens förhandlingar

På söndag morgon fortsatte vi i stämmosalen. Efter en presentation av läsprojektet fick vi genom läsprojektet besök av deckarförfattaren Kristina Appelqvist som talade för oss. Det fanns en hel del motioner, och för att lyfta ett par exempel på motioner som gick igenom fanns en motion om vårt påverkansarbete kring det statliga stödet till amlingslokaler och Landsbygdsprogrammet. Ett uttalande antogs,  ställd till minister Alice Bah Kuhnke om att stödet till samlingslokaler bör ökas. Uttalandet som fastslogs kan läsas här.

När motionsbehandlingen var klar hade vi ett panelsamtal som JUF:s ordförande Nils Erik Grönvall höll med vår avgående förbundssekreterare Monica Eriksson och tillträdande förbundssekreterare Maria Anstett Andersson. Efter det höll Ola Johansson en avtackning för vår avgående förbundssekreterare, för de ledamöter som slutar, och till Skaraborgsdistriktet och alla andra som varit med och ordnat förbundsstämman. Förbundsstämman avslutades strax innan klockan ett._DSC0018_DSC0181-ok

Jonas Naddebo, SV:s repr. i förbundsstyrelsen argumenterar i talarstolen.

_DSC0190-ok

Förbundsstyrelsens vice ordförande Solveig Carlsson.

_DSC0132-okLovisa Persson. ordförande i förbundet Vi Unga och nyvalde förbundsstyrelseledamoten Mikael Larsson, Björketorp, Sjuhärad.

Kategori: Nyhet

Uppdateringar från stämman – lördagens förhandlingar

I början av stämman hölls sju beredningsgrupper där stämmodeltagarna beredde stämmans motioner och ärenden. Beredningsgrupperna var uppdelade efter olika motioner och frågor och tillsammans tog de fram förslag på beslut till själva stämmoförhandlingarna.

Efter en mycket trevlig och stämningsfull invigning med bland annat medverkan av GöteborgsOperan öppnades stämmoförhandlingarna. Under dagen presenterades det föregående årets verksamhet och ekonomi. En ny förbundsstyrelse skulle väljas, och efter en votering vann valberedningens förslag, med två nya ledamöter. Det är Mikael Larsson från Marks kommun i Sjuhärad och Anna Nordström från Umeå men som bor i Stockholm. Till nya ersättare valdes Sören Runnestig, Skaraborg och Karin Olsson, Skåne.

Ni kan se vår nya, glada förbundsstyrelse nedan.

_DSC0016-ok-för webb

Förbundsstyrelsen 2015-2016:

Stående Sören Runnestig, Habo , ny ersättare,  Benny Jansson, Torsö, Mikael Larsson, Björketorp, Anders Drottja, Kolmården (repr. från LRF), Jonas Neddebo, Stockholm (repr. från SV).
Kenneth Nilshem, Arbro,  Solveig Carlsson, Bolmsö, Kerstin Marquardt, Umeå, ersättare, Hillevi Sandström, Niemisel, Karin Olsson, Sjöbo, ny ersättare, Ulrika Johansson, Väse, Maria Anstett-Andersson, ny förbundssekreterare från 1 juni 2015.

Sittande Anders Karlsson, Solna, Ola Johansson, Kungsbacka förbundsordförande, och Nils Erik Grönvall, repr, från JUF.

Uppdateringar från stämman – Stämmans öppnande

_DSC0153

Stämman öppnades av förbundsordförande Ola Johansson som höll ett starkt tal om hur bygdegårdarna ska ta sig an framtiden. Han talade om hur bygdegårdarna kan delta i integrationen av nyanlända och om det kulturliv Sverige har genom bland annat bygdegårdsrörelsen och hur det lett till vår vinst i Eurovisionfestivalen. Ha sa bland annat:

Möten mellan generationer och mellan kulturer är viktigare idag än någonsin tidigare. När vårt förbund bildades pågick det ett brinnande krig runtomkring oss. Då var Finlands sak vår. De vita bussarna rullade runt i Europa för att hämta hit människor som lidit men överlevt koncentrationslägrens fasor. När de första bygdegårdarna byggdes hade ett än blodigare krig ödelagt Europa. Idag ligger krigshärdarna något längre bort, men människors lidande och skyddsbehov är det samma.

Att kunna samla människor av olika bakgrund under ett och samma tak är vår största nytta. Det ska kännas lockande och attraktivt för alla. Ingen ska behöva känna att de inte har i Bygdegården att göra.

Många av de människor som kommer till Sverige finns i våra hemkommuner och har nära till bygdegården och till de av oss som kan och vill hjälpa till. Att öppna sina hjärtan handlar inte bara om att hjälpa utan om att släppa in och släppa fram. Låta en främling hjälpa dig.

Om schlagern pratade han om att Måns som vann festivalen visserligen är från Lund, men den svenska tvåan, trean och fyran kommer från landsbygden och fyran, Hasse andersson från Kvinnaböske i Skåne, turnerar bygdegårdar just nu. Han sa:

Bygdegårdsvänner, kultur och möten kräver sina arenor och vi har mer än 1400 sådana att erbjuda. Eller om vi så vill – en enda stor arena – Bygdegårdarnas Riksförbund.

Så därför Christer Björkman och arrangörerna, om ni vill visa Europa hela det riktiga Sverige, vår musik och vår kultur – så har vi den arena du söker.

Nej, Christer, vi är nog inte intresserade. Men när vi alla drar fulla hus så tar vi in 140 000. Det är mer folk än de tre stora arenorna tillsammans. Istället för sponsorer, koncerner och konglomerat av banker, fonder och mäktiga förbund, så ägs vi av föreningslivet, av ideella människor – de verkliga hjältarna.

IMG_5815

Förbundsstämman öppnades med pompa och ståt, med fanor. Här Skaraborgs distriktsordförande Sören Runnestig.

IMG_5852

Vid inledningen till stämman delas förbundets högsta utmärkelse ut – guldplaketten  till Catrin Wolgner, Svenljunga och Lennart Andersson, Rångedala.

Åretsbygdegård_-kwe5877

Årets bygdegårds förening, Morkala bygdegårdsförening i Östhammars kommun, Uppsala distrikt fick i samband med öppnandet motta utmärkelsen med motiveringen ”De ideella krafterna i Morkarla bygdegårdsförening är många, starka och väl organiserade. Tillsammans skapar de en omfattande och varierad verksamhet som hela tiden förnyas för att locka befintliga och nya besökare i alla åldrar. Så blir bygdegården möjligheternas hus.”

Har tar Eine  Eskilsson och och Birgitta Eskilsson emot utmärkelsen.