Nyheter

Bygdegårdarna fortsätter öka ‒ 44 i år i rad!

Tårta 1427 bygdegårdar är nu anslutna till BRAntalet bygdegårdsföreningar som är medlemmar i Bygdegårdarnas Riksförbund är nu 1427! Det är 44:e året i rad som antalet anslutna föreningar ökar. Bygdegårdar finns i hela landet och bidrar till lokal utveckling och tillväxt.

16 januari, 2018

Kategori: Nyhet

Sist ut i BR:s läsprojekt är Sälleryd-Skrävle. Över 90 föreningar har deltagit.

Bygdegården i Sälleryd-Skrävle, Karlskrona kommun, deltar den 9-12 januari i Bygdegårdarnas Riksförbunds satsning på läsfrämjande.

Sälleryd-Skrävles intresseförening inleder året med att arrangera läsfrämjande aktiviteter med författarbesök, sagostunder, högläsning och spökkväll för att öka läslusten.

Författaren Malin Nord, som fått Studieförbundet Vuxenskolans författarpris 2017, och fantasyförfattaren Cecilia Rihs kommer och berättar om sina böcker.

– Vårt läsprojekt startade 2014, med stöd av Postkodstiftelsen, säger Stefan Löfgren som är konst– och kulturkonsulent på Bygdegårdarnas Riksförbund.

-Det var i samband med all diskussion kring det minskande läsandet som vi drog igång.

Det läsfrämjande projektet har sedan fortsatt, med ett treårigt stöd från Kulturrådet och kommer att avslutas i januari. Över 90 föreningar har varit involverade och samtliga av landets 24 bygdegårdsdistrikt har haft besök av projektet.

Efter besöket i Blekinge kommer erfarenheterna av projektet att sammanfattas.

– Läsningen, det läsfrämjande och litteraturens kraft är verkligen något vi kunnat lyfta i och med detta projekt. Så på något sätt kommer vårt läsfrämjandearbete att fortsätta. När nu 90 föreningar medverkat så här långt, så finns det fortfarande några kvar, eftersom vi har 1425 anslutna föreningar totalt, säger Stefan Löfgren.

– Riksförbundet bistår med att skapa en läsmiljö, resurser i form material,  författararvoden och med planering –  men det är den lokala föreningen som ansvarar och skapar det egna lokala arrangemanget, och så har det sett ut hos alla föreningar som medverkat. På många ställen har fler parter blivit involverade, precis som här i Sälleryd-Skrävle, där Studieförbundet Vuxenskolan och Biblioteken i Karlskrona är med och samverkar.

8 januari, 2018

Kategori: Nyhet

Tack för era bidrag till Musikhjälpen!

Nytt rekord för Musikhjälpen!
Direktsändningen av Musikhjälpen är över för i år och totalt samlades det in 74 410 363 kronor.
Bygdegårdarna deltog med en digital insamlingsbössa. Tillsammans samlade vi in 11 522 kronor som räcker till att utbilda 11 barn i sina rättigheter som senare kan sprida den kunskapen vidare till andra barn!

Ett extra tack till bygdegårdsdistrikten Norrbotten, Jönköping, Uppsala, Dalarna samt Örebro och föreningarna Edeborg i Harads och Färnäs Bys förening som bidrog till insamlingen. Den digitala insamlingsbössan är öppen till 31 december om du vill vara med och bidra!

Tillsammans har vi gjort skillnad!

18 december, 2017

Kategori: Nyhet

Glädjande besked från Boverket!

26 projekt har blivit beviljade utvecklingsbidrag för ungdomsverksamhet från Boverket och totalt får allmänna samlingslokaler dela på 23,8 miljoner kronor. Flera bygdegårdar har fått ta del av utvecklingsbidraget – Jakobsbergs gård i Stockholm ska bygga en musikstudio och utomhusscen, Vads bystuga i Dalarna ska anpassa lokalerna och starta upp en fritidsgård, Ludgo-spelviks bygdegård i Sörmland ska anpassa lokaler och utemiljö samt göra en teknisk upprustning och Trögdsgården i Enköping ska utveckla verksamheten för barn och unga. Vi önskar er stort lycka till!

Även riksföreningen har fått del av Boverksstödet och kommer därmed kunna stötta föreningarna ännu mer kring uppstart av barn- och ungdomsverksamhet och bidragsansökningar. Vill ni söka utvecklingsbidraget nästa år – börja fundera redan nu och hör av er till riksförbundet så kan vi ge tips och idéer! Nästa ansökningsdatum är 31 augusti 2018. Här kan ni läsa mer om utvecklingsbidraget!

 

13 december, 2017

Kategori: Nyhet

Sveriges nya biosajt – Bio.se har lanserats!

13:e december blev bio-Sverige ljusare. Nu samlas landets oberoende biografer med sitt utbud och biljettförsäljning under en gemensam sajt: bio.se. Ambitionen är att vitalisera Sverige som filmland och att publiken ska upptäcka det engagemang och den kvalitet som de oberoende biograferna erbjuder.

Med bio.se får landets biobesökare tillgång till ett betydligt större och mer varierat utbud än någonsin tidigare. På bio.se kan publiken enkelt få en överblick över de filmer som visas på de biografer som ligger geografiskt närmast. Sajten är designad för att besökaren enkelt och smidigt ska komma till avslut med sitt biljettköp utan omvägar.

Bio.se’s uppdrag är att vitalisera Sverige som filmland genom ökad mångfald. Uppdraget är något Sveriges oberoende biografer redan ägnar sig åt varje dag. Var och en för sig. Med bio.se får de möjligheten att göra det tillsammans, som del av en gemenskap eller en rörelse. Målet är att samla alla landets 340 oberoende biografer under sajten. Just nu kan du hitta 5 av Bygdegårdarnas biografer på bio.se men vi hoppas att alla biografer ska finnas med inom kort!

Arbetet med sajten drivs sedan 2 år tillbaka av Biografcentralen med stöd av PostkodLotteriets Kulturstiftelse, Filminstitutet, Västra Götalandsregionen och Stockholms Stad. Alla intäkter till bio.se går direkt till drift, utveckling och marknadsföring av sajten.

 

Bygdegårdarna engagerar sig i Musikhjälpen – Barn är inte till salu

Var med och bidra till Bygdegårdarnas bössa i Musikhjälpen. Skänk pengar genom att klicka här.

Bygdegårdarna är med och drar sitt engagemangsstrå till stacken. Musikhjälpen är Sveriges Radios initiativ för att, via Radiohjälpen, göra världen lite bättre. Årets tema är Barn är inte till salu och riktar blickarna på alla barn, som världen över, säljs inom sexhandeln.

Idag, den 11 december klockan 20.00, startar livesändningen av Musikhjälpen 2017 direkt från Rådhustorget i Umeå.

Var med och bidra till Bygdegårdarnas bössa i Musikhjälpen. Skänk pengar genom att klicka här.

Vill din förening vara med och engagera sig? Starta ett engagemang. Tillsammans kan vi göra skillnad!

Musikhjälpen är ett insamlingsevent med ett nytt tema varje år. P3 och SVT/SVT Play sänder tillsammans dygnet runt mellan 11-17 december för att uppmärksamma Radiohjälpens insamling till en undangömd humanitär katastrof. I år är temat – Barn är inte till salu.  Varje minut säljs fyra barn i sexhandeln världen över. Sexhandeln med barn är en växande kriminell miljardindustri, där mörkertalen är enorma.

Pengarna från Musikhjälpen går bland annat till att utbilda barn i deras rättigheter, läkarundersökningar, psykologhjälp och att ge barnen en chans att komma in i samhället igen.

Läs mer om Musikhjälpen på SR:s hemsida.

11 december, 2017

Kategori: Nyhet

Konst åt alla har fått nytt utseende på nätet

Konst åt alla är verksamheten för hela landets rätt till konst! Bygdegårdarnas Riksförbund, Folkets Hus och Parker och Riksföreningen Våra Gårdar tar konsten dit där människor bor.

Det är budskapet som möter besökaren på Konst åt allas nya hemsida. Nu har vi stuvat om och lyft fram utställningarna och ett antal röster om verksamheten. Dessutom finns naturligtvis historien om Konst åt alla, kontaktuppgifter och en lärarhandledning på hemsidan.

Arbetet fortsätter att utveckla verksamheten och hemsidan. Just nu planerar vi för Konst åt alla-utställningarna under 2018.

4 december, 2017

Kategori: Nyhet