Nyheter

Premiär för läsprojektet i Säfsta bygdegård!

Det är väl ingen konst att läsaTorsdagen den 28 augusti är det premiär för Bygdegårdarnas Riksförbunds projekt Det är väl ingen konst att läsa – ett projekt om läsning!  Klockan 17:00 öppnar dörrarna till bygdegården och kvällen bjuder sedan på invigningstal, författarbesök och en konsert.

Det var i våras riksförbundet fick besked att Postkodlotteriets Kulturstiftelse hade beviljat närmare 2,5 miljoner till ett läsfrämjande projekt. Den 1 juni inleddes projektet under Förbundsstämman i Blekinge. Och nu är det dags för premiär! 11 distrikt kommer att delta och ett 40-tal bygdegårdsföreningar kommer att få besök – besök av en släpkärra fylld med litteratur, en miljö för läsning och ett par författare.

Mer information om projektet hittar du genom att klicka här.

Program för invigningskvällen:17.00 Dörrarna öppnar – Välkomna in i bygdegården. Spana in läsprojektets bibliotekshörna och läs och bläddra i spännande böcker. Vi bjuder på snittar och god dryck.
18.00 Invigningstal Presentation av Läsprojektet ”Det är väl ingen konst att läsa”.
18.15 Författaren Dan Larsson Barn och ungdomsförfattare som bland annat har skrivit: Spökskuggan, Hämnaren och Mysteriet med den försvunna kattungen.
19.15 Författaren Eva Emanuelsson Evas två böcker om Gustaf är skönlitterära men bygger på autentiska händelser från 1800-talets Enköping, Uppsala och Strängnäs. Vi får en spännande inblick i både Evas böcker och skapandet av en roman.
20.00 Romanskonsert: Det är som vackrast när det skymmer Åsa Lansfors och Amanda Elvin framför en stämningsfull konsert där vi får lära känna författaren Pär Lagerkvist genom tonsättningar av hans lyrik.
21.00 Fortsatta samtal, mingel och läsande fram till kl. 22.

Hitta till Säfsta bygdegård:

Klicka på den här länken för en karta https://goo.gl/maps/xWNOq

GPS-länk 59°40’26.8″N 17°3’20.0″E

 

Ny omgång av projektet Ung i Bygdegården

Ung i bygdegårdenUngdomsprojektet Ung i Bygdegården startar i höst om på nytt tillsammans med åtta nya föreningar. Syftet med projektet är att få till stånd omfattande ungdomsverksamhet i respektive bygdegård.

De föreningar som ingår är Skorpeds bygdegård (Västernorrland), Norsbo Hinsnorets bystuga (Dalarna), Ryda bygdegård och Lundsbrunns bygdegård (Skaraborg), Bolmsö och Bergs bygdegård (Kronoberg), Skärskinds bygdegård (Östergötland) samt Örsås bygdegård (Sjuhärard).

I projektet ingår också att stötta andra föreningar som vill starta eller utveckla sin ungdomsverksamhet. Vi kommer under året att erbjuda olika ledarutbildningar och kan ge stöd och råd vid ansökningar om projektstöd.

My Fransson finns kvar på kansliet i ytterligare ett år som verksamhetsutvecklare för ung verksamhet och hjälper er mer än gärna!
my@bygdegardarna.se  070-579 96 96

Läs löpande om projektet och om hur det förra projektet genomfördes på
www.bygdegardarna.se/ungibygdegarden

Här kan du se mer om de föreningar som ingår i projektet 2014-2015.

http://www.bygdegardarna.se/skorped/
http://www.norsbohinsnoret.se/
http://www.bygdegardarna.se/ryda/
http://www.bygdegardarna.se/lundsbrunn/
http://www.bygdegardarna.se/bolmso/
http://www.bergsocken.se/bygdegarden/
http://www.bygdegardarna.se/skarkind/
http://www.orsas.se/

 

13 augusti, 2014

Kategori: Nyhet

Nu finns branschriktlinjer för samlingslokaler

smörgåsar

Äntligen är våra branschriktlinjer för säker mat i bygdegården klara och godkända av Livsmedelsverket. Med dessa riktlinjer kan vi tydligt se vad vi får göra i våra bygdegårdar vad det gäller fika och mat utan att räknas som ett livsmedelsföretag. Vi kommer under hösten göra en studieplan för riktlinjerna så att ni kan läsa och gå igenom materialet i föreningarna. Vi har även gjort en film som introduktion till studiematerialet om branschriktlinjerna. Branschriktlinjerna är framtagna i samverkan med Folkets Hus och Parker, Våra Gårdar och Sveriges Hembygdsförbund. Branschriktlinjerna finns på BR:s medlemsnät och kommer att finnas på Livsmedelsverkets hemsida.

 

26 juni, 2014

Kategori: Nyhet