Nyheter

Nu öppnar vi våra dörrar!

Artikel publicerad i Östra Småland fre 25 sept 2015

Artikel publicerad i Östra Småland fredag 25 september.
Läs artikel här.

Bygdegårdarnas Riksförbund vill erbjuda ett varmt välkomnade för nyanlända och bli en stark integrerande kraft på den svenska landsbygden.

– Bygdegården har kanske aldrig varit en så stor resurs för samhället som nu då många på kort tid anländer till Sverige, säger Ola Johansson, förbundsordförande för Bygdegårdarnas Riksförbund.

– Vår organisation har möjlighet att mobilisera den vilja som finns att skapa ett inkluderande samhälle där vi möts. Bygdegården blir platsen där de nyanlända och de som under lång tid bott i bygden lär känna varandra.

På vår förbundsstämma antogs de riktlinjer som ligger till grund för vår verksamhet under 2016 och dessa slår fast att vi ska arbeta aktivt med integrationsarbete.

Bygdegårdarnas Riksförbund är Sveriges största organisation för allmänna samlingslokaler. Bygdegårdarna har 1 400 anslutna föreningar och organiserar 200 000 enskilda medlemmar och är en stark ideell kraft att räkna med på den svenska landsbygden.

– Bygdegården är ett gemensamt vardagsrum för hela bygden och välkomnar alla som flyttar in i grannskapet. Bygdegården finns till för kulturmöten – mellan människor i olika generationer och med bakgrund i olika landskap, länder och kulturer, säger Ola Johansson.

Civilsamhällets organisationer har olika resurser att använda i arbetet för ett mer inkluderande och välkomnande Sverige. Bygdegårdarnas Riksförbund har 1400 öppna dörrar till lokaler där möten och kulturaktiviteter ger stora möjligheter att förena människor med olika bakgrund.

25 september, 2015

Kategori: Nyhet

BR var med och utsåg Landsbygdens författarpris

litt_14231-red

Årets vinnare av Studieförbundet Vuxenskolans författarpris heter Tove Folkesson. Hon får priset för romanen Sund som ”pricksäkert beskriver en ung kvinnas sökande efter sitt kall och strävan efter att finna sig själv i det tidiga vuxenlivet”. I motiveringen hyllar Studieförbundet Vuxenskolan också Folkessons ”målande landskapsskildringar och personporträtt befriade från landsbygdsromantik”.
Bygdegårdarnas Riksförbund har representerats av Emma Mattila i juryn som utsett pristagaren. Prisutdelningen sker på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg den 25/9.

Läs motiveringen här

17 september, 2015

Kategori: Nyhet

Nu kommer LANDLOTTEN

Den 1 september kommen den – Landlotten. Ett lotteri som Bygdegårdarnas Riksförbund startar i samverkan med LRF Media. En lott vars överskott går till Bygdegårdarnas Riksförbund och därmed direkt tillbaka till landsbygden. Läs mer om lotteriet i Lands artikel:

http://land.se/landlotten-jackpot-for-landsbygden/

14 augusti, 2015

Kategori: Nyhet