Nyheter

Årets bygdegårdsförening i Sverige utsedd!

Styrelsen i Oppmanna Vånga är stolta över att föreningen utsetts till Årets bygdegårdsförening i Sverige. ©Peter LinussonÅrets bygdegårdsförening i Sverige är Oppmanna-Vånga  – en förening som satsar på hälsa.

Styrelsen hade ingen aning om att de var nominerade och blev glatt överraskade och firade genast med att äta tårta. Det är en förening med stora framtidsplaner.

Bygdegården Brunnen i Arkelstorp miste kommunens driftsbidrag i början av 2000-talet. Då bestämde sig bygdegårdsföreningen för att satsa på husets styrka – hälsa och historia. Nu anläggs en stor hälsoträdgård och intresset för platsen bara ökar.

Föreningen arbetar med att söka stöd för sina projekt. De har bland annat fått Bygdegårdarnas Riksförbunds stöd till en förprojektstudie som de har haft nytta av inför Leaderansökan.

– Vi fortsätter profilera oss mot hälsa och anlägger en medicinsk hälsoträdgård, ska ha behandling för bland annat långtidssjukskrivna och övriga som har behov av rehabilitering. Sprida kunskap gärna i samarbete med skolan med att ha aktiviteter så barnen får lära sig om hälsa och växter, berättar Kaj Göransson som är ordförande.

Bygdegårdarnas Riksförbund har utsett Oppmanna-Vånga till Årets bygdegårdsförening med motiveringen:

”Oppmanna-Vånga bygdegårdsförening tar tillvara och utvecklar en 300 år gammal tradition och har skapat en samlingsplats för bygden. På Brunnen i Arkelstorp ger föreningen plats åt välbefinnande och fest i en naturskön miljö. Föreningen har ett aktivt hållbarhetsarbete med miljödiplom och utveckling av hälsofrämjande aktiviteter.”

Brunnen i Arkelstorp ©Kaj Göransson

 

Läs mer om Årets bygdegårdsförening i nästa nummer av tidningen Bygdegården som kommer i maj.

 

 

Det järnhaltiga vattnet sägs ha botat sjukdomar redan på 1700-talet.

 

 

19 april, 2018

Kategori: Nyhet

Konst åt alla-utställning i Tidaholm

18 konstnärer från Västra Götaland ställer ut 17–21 april 

Plats: Litografiska museet, Hellidens folkhögskola, Tidaholm

Vernissage:
Tisdag 17 april 14.00

Öppettider:
ons-fre 1318 lör 11–16

Värd:
Hellidens folkhögskola tillsammans med Studieförbundet NBV och Litografiska akademin

Arrangör:
Riksföreningen Våra Gårdar, Bygdegårdarnas Riksförbund och Riksorganisationen Folkets Hus och Parker

http://konståtalla.nu/utstallning-tidaholm/

13 april, 2018

Kategori: Konst

Skaraborgs Filmfestival genomfördes i bygdegården Grästorps Konserthus

Lördagen den 7 april var det dags för tredje upplagan av Skaraborgs Filmfestival! Denna gången i bygdegården Grästorps Konserthus.
Filmfestivalen är för unga filmskapare, där grupper eller personer kan tävla med sin kortfilm på max 10 minuter.

Filmfestivalen innehöll bland annat föreläsning av YouTubern Irma Brohagen, workshops i bl.a. skådespeleri med Ida Karolin Johansson från Uti Bôgda och manusskrivning.

På kvällen visades de 18 kortfilmer som var med och tävlade i tre ålderskategorier – 0-16 år, 16-23 år & 23-30 år.
Efter filmvisningen fick de ca 130 personerna i publiken rösta på vilken film de tyckte var bäst som då fick ”Publikens Pris”.
Priset gick till filmen ”Ett Val” av Mohammed Ali Husseini från Grästorp. Han och skådespelarna i filmen deltog i början av januari på en filmskaparworkshop som Bygdegårdarna var med och arrangerade och har efter det fortsatt att skapa film!

Vinnare av Publikens Pris 

 

Bygdegården Grästorps Konserthus

10 april, 2018

Kategori: Nyhet

Lyckad inspirationshelg för unga i bygdegårdsrörelsen!

I helgen, 23-25 mars, genomförde BR en inspirationshelg för unga i bygdegårdsrörelsen. Drygt 20 personer mellan 14-25 år från hela Sverige deltog!

Under helgen hölls workshops på tema ledarskap & engagemang samt identitet & mångfald. Vi hade även en tiokamp för alla som var mycket uppskattad, trots kylan.

Deltagarna som medverkade på inspirationshelgen har nu startat ett digitalt nätverk. De ska kunna stötta varandra i sina förtroendeuppdrag eller lokala arrangemang.

Vi på BR hoppas att detta blir ett årligt arrangemang. Det är viktigt för alla att få träffas, byta erfarenheter och få ny kunskap samt inspiration för att utveckla sin bygd.

Nedan finns några bilder från helgen!

 Alla helgens deltagare efter genomförd tiokamp!

Såga stock var en av grenarna under tiokampen

Teskedsorden höll en workshop kring identitet, mångfald och den perfekta mötesplatsen

27 mars, 2018

Kategori: Nyhet

Konst åt alla i Västernorrland

23 konstnärer från Västernorrland under Konst åt alla i Husumgården 19-24 mars 2018.

Totalt 68 konstverk finns att se i Folkets Hus Husumgården under veckan, av yrkesverksamma konstnärer från länet. Dessutom bjuds det in till samtal om den offentliga konsten, skolvisningar, workshop, lunchföreläsning och finissage med middag.

Läs mer om utställningen och programmet här: konstatalla.nu/kaa-vasternorrland-19-24-mars-2018/

Om Konst åt alla

Konst åt alla är ett samarbete mellan Bygdegårdarnas Riksförbund, Folkets Hus och Parker och Våra Gårdar. Genom ett statligt anslag arrangerar vi inköpsutställningar och köper in samtida konst av yrkesverksamma konstnärer – konst som sedan deponeras till våra respektive medlemsföreningar.

20 mars, 2018

Kategori: Konst