Projektledare för Take my hand

Lovisa BirathVälkommen Lovisa Birath!
Lovisa kommer att vara vår projektledare för Take my hand och börjar den 22 augusti.  Hon har sina rötter från Orust och en bakgrund både från bygdegårdsrörelsen och Vi Unga. Lovisa har varit projektledare för Studieförbundet Vuxenskolan, Västra Götaland, samt verksamhetsutvecklare på Sveriges Elevkårer. Lovisa har läst Tekniskt Basår på högskolan Väst och mänskliga rättigheter på Malmö Högskola. Vi hälsar Lovisa varmt välkommen till oss!

Det är väl ingen konst att läsa landar i Mellansverige

Det är väl ingen konst att läsaKulturrådet ger fortsatt stöd till Bygdegårdarnas läsprojekt Det är väl ingen konst att läsa! Resan går nu vidare till fem bygdegårdsdistrikt i Mellansverige, med lite extra fokus på läsning – Östergötland, Södermanland, Uppsala, Örebro och Västmanland.

Efter det första året, finansierat av PostkodLotteriets Kulturstiftelse, gav Kulturrådet stöd till en fortsättning. Nu har Kulturrådet givit stöd till ytterligare ett år, vilket betyder att läsprojektet går in på sitt tredje år vid halvårsskiftet. Första projektåret besöktes 13 distrikt. Senast året var fokus satt på Norrlands inland och de fyra bygdegårdsdistrikten Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland. 2016/2017 blir fokus satt på Östergötland, Södermanland, Uppsala, Örebro och Västmanland.

Litteratur och läsning är nödvändig för människan för att förstå sin historia, finna sig själv i samtiden och möta framtiden. Litteraturen skapar förståelse för andra människor och ökar tolerans och jämlikhet. Läsning är en demokratisk rättighet!

Det är väl ingen konst att läsa består av en släpkärra, fylld med böcker, en miljö för läsning och en författare (eller någon form av läsfrämjande aktivitet). Tillsammans skapar vi en mötesplats för litteratur och läsning.

Nu söker vi intresserade (i Östergötland, Södermanland, Uppsala, Örebro och Västmanland) medlemsföreningar som vill delta i projektet. Anmäl ert intresse här:

Take my hand – Bygdegårdarnas Riksförbund startar integrationsprojekt med kultur som verktyg

Take my handMed stöd av PostkodLotteriets Kulturstiftelse startar Bygdegårdarnas Riksförbund integrationsprojektet Take my hand. Projektet lanserades under helgens Förbundsstämma i Hudiksvall (Gävleborgs bygdegårdsdistrikt), där ledamöterna på stämman fick besked om dels bidraget från Kulturstiftelsen såväl om projektstarten den 1 augusti 2016.

När fjolårets flyktingström nådde Sverige, var det många i föreningslivet som engagerade sig för att välkomna och hjälpa på olika sätt. I Bygdegårdarnas Riksförbund, Sveriges största organisation för allmänna samlingslokaler, var det många av de 1423 anslutna föreningarna som öppnade sina dörrar. Språkcaféer, stavgång och matlagning var några av de aktiviteter som genomfördes. Några föreningar kunde erbjuda ett första akutboende. Under helgens Förbundsstämma berättade två föreningar, Järvsöfolkan (Gävleborg) och Solvalla bygdegård (Sjöbo, Skåne) hur de arbetat med integration den senaste tiden.

– Det engagemang och initiativförmåga som våra medlemsföreningar visat, när så många nya människor kom till Sverige, ger verkligen en positiv bild av våra föreningar – en organisation av öppna samlingslokaler, säger Maria Anstett Andersson, förbundssekreterare i Bygdegårdarnas Riksförbund. – Samlingslokaler som är öppna för alla med en demokratisk värdegrund. – De berättelser vi hört i helgen, under vår seminarieresa i Gävleborg, har visat vilken styrka det ideella föreningslivet har i ett integrationsarbete, säger Maria Anstett Andersson.

Genom projektet Take my hand kommer nu hela bygdegårdssverige att bli involverat – alla 24 distrikt och minst en förening i varje distrikt bjuds in att utveckla sin integrationsverksamhet – med kulturen som verktyg. Fokus är att inkludera nyanlända till det svenska samhället, men vi tänker oss också integration i dess vida bemärkelse – vi behöver alla bli inbjudna och integrerade i olika sammanhang och vid olika tillfällen i livet. Och här blir kulturverksamhet ett bra och viktigt verktyg för integration.

– Initiativet Take My Hand – där kultur skapar möten, är en kraftsamling för ett mer välkomnande samhälle, som engagerar människor i hela landet. Vi är stolta över att stödja Bygdegårdanas Riksförbund och deras medlemsföreningar i detta och ser med stor tillförsikt fram emot att få följa deras arbete, säger Angelica Månsson-Gerde, general manager för PostkodLotteriets Kulturstiftelse.

Take my hand startar 1 augusti 2016 och samlar alla distrikt och medverkande föreningar under hösten. Därefter kommer lokal planering att leda vidare till olika kulturaktiviteter, över hela landet, där projektet bidrar med resurser och tillsammans utvecklas – verksamheter där kultur skapar möten.

Bygdegårdarnas Riksförbund bildades 1944, har de senaste 42 åren ökat i medlemsantal och har idag 1423 föreningar anslutna över hela landet. Sverige är indelat i 24 distrikt, ideellt arbetande, som driver olika verksamheter och stöder sina föreningar. I Stockholm finns Bygdegårdarnas Riksförbunds kansli, därifrån distrikt och föreningar får stöd inom organisation, byggnad och verksamhet.

PostkodLotteriets Kulturstiftelse

Take my hand