Nu finns branschriktlinjer för samlingslokaler

smörgåsar

Äntligen är våra branschriktlinjer för säker mat i bygdegården klara och godkända av Livsmedelsverket. Med dessa riktlinjer kan vi tydligt se vad vi får göra i våra bygdegårdar vad det gäller fika och mat utan att räknas som ett livsmedelsföretag. Vi kommer under hösten göra en studieplan för riktlinjerna så att ni kan läsa och gå igenom materialet i föreningarna. Vi har även gjort en film som introduktion till studiematerialet om branschriktlinjerna. Branschriktlinjerna är framtagna i samverkan med Folkets Hus och Parker, Våra Gårdar och Sveriges Hembygdsförbund. Branschriktlinjerna finns på BR:s medlemsnät och kommer att finnas på Livsmedelsverkets hemsida.

26 juni, 2014

Kategori: Nyhet

Bygdegårdarna får 2,5 miljoner till läsprojekt!

Det är väl ingen konst att läsa - ett projekt om läsningBygdegårdarnas Riksförbund (BR) har fått nästan 2,5 miljoner till Det är väl ingen konst att läsa – ett projekt om läsning från PostkodLotteriets Kulturstiftelse.

– Läsning, möten, samtal och författarträffar kommer en bred allmänhet till godo vilket bidrar till en större samhällelig kulturell jämlikhet. Genom att använda det väl fungerande nätverk som Bygdegårdarnas Riksförbund utgör ser vi möjlighet till en läsfrämjande insats för hela Sverige, säger Nisha Besara General Manager på PostkodLotteriets Kulturstiftelse.

Projektet lanserades och startades redan på Förbundsstämman i Blekinge, den 1 juni, men kommer att presenteras första gången under Almedalsveckan. Därefter inleds en turné i 8 av förbundets 24 distrikt, där upp till 40 föreningar kommer att besökas. Författarbesök, föreläsningar och inspirationsträffar om litteratur och läsning är något av det som kommer att hända där projektet landar.

Det är väl ingen konst att läsa består av en släpkärra, fylld med litteratur, en miljö för läsning och en eller ett par författare, som finns med på varje bygdegårdsbesök. Projektet kommer också att medverka på ett antal externa och interna arrangemang, där första anhalten blir, som tidigare nämnts, Visby under Almedalsveckan.

Projektet genomförs i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan, LRF, Förbundet Vi Unga, bokförlaget En bok för alla och med stöd av PostkodLotteriets Kulturstiftelse.

Hämta pressmeddelande (från 17 juni 2014): Pressmeddelande Det är väl ingen konst att läsa 140617

Läs mer på PostkodLotteriets Kulturstiftelses sida genom att klicka här.

För information kontakta:
Monica Eriksson
Förbundssekreterare
08-440 51 94, 070-375 02 83
monica@bygdegardarna.se

Stefan Löfgren
Kulturkonsulent
08-440 51 96, 070-347 43 86
stefan@bygdegardarna.se

17 juni, 2014

Kategori: Kultur

Ola Johansson omvald förbundsordförande

Ola Johansson omvaldes i helgen till förbundsordförande. Han får gott sällskap av sin styrelse som också omvaldes i sin helhet.

Ola Johansson

Följande personer inför i styrelsen:

• Solveig Carlsson, Bolmsö (G)
  • Anders Karlsson, Solna (AB)
  • Eva Dahlänger, Svenstavik (Z)
  • Hillevi Sandström, Niemisel (BD)
  • Thomas Hoonk, Söderbärke (W)
  • Ulrika Johansson, Väse (S)
  • Benny Jansson, Torsö (R)
  • Kenneth Nilshem, Arbrå (X)

Från medlemsorganisationerna

• Anders Drottja, Kolmården (E)