Välkommen till Ramhälls bygdegård

Välkommen till vår fina bygdegård – den perfekta träffpunkten för föreningar, privat-personer och företag i bygden.

”I hjärtat av Uppland ligger Ramhäll. Riksäpplet Uppland har också sitt kärnhus här, i form av en numera nedlagd gruva.”
Med dessa träffande ord har en av föreningens tidigare ordförande beskrivit Ramhäll.

Ramhäll ligger 4 mil från Uppsala och 1½ mil från Alunda respektive Österbybruk se karta.

Vackra omgivningar, gamla miljöer med gruv- och järnvägs-lämningar, sevärdheter, Rastens Jularbomuseum, Rastsjöns badplats och närhet till Upplands alla vallonbruk.

Mitt i byn Ramhäll ligger Ramhälls Bygdegård, den numera nedlagda gamla skolan från 1880-talet,  där det bl a finns en bevarad gammaldags skolsal från början av 1900-talet, en utställning med fotografier och föremål från tiden när Ramhälls gruvor var i drift, en samling träskulpturer tillverkade i Ramhäll, samt en utställningsmonter med gamla kläder från trakten.

Från denna unika byggnad har Ramhälls Bygdegårds- och Hembygdsförening sin utgångspunkt. Bygdegården är tillgänglighetsanpassad.

Föreningen, startad som Ramhälls Byagille 1985, har årligen ca 150 medlemmar, och anordnar många uppskattade aktiviteter under hela året.

Det finns möjlighet att hyra hela eller delar av Bygdegården.

Ramhälls Bygdegårds- och Hembygdsförening har under badsäsongen hand om tillsynen av Rastsjöns badplats.

Föreningen anordnar guidade gruvvandringar vid Ramhälls gruvor.

Välkommen till Ramhälls bygdegård!

-> Hur är vädret i Ramhäll?

• RAMHÄLL BLEV ÅRETS LOKALA UTVECKLINGSGRUPP I UPPSALA LÄN!

Publicerat:

Till årets lokala utvecklingsgrupp i Uppsala Län 2013 har valts Ramhälls Bygdegårds- och Hembygdsförening med följande motivering: ”SAMVERKAN är ledordet och genomsyrar allt arbete inom Ramhälls Bygdegårds- och Hembygdsförening, vilket lockat fram styrkan och idérikedomen hos människorna i Ramhäll. Arbetet med att marknadsföra och utveckla Ramhälls natur- och kulturvärden har nu pågått under ett antal […]