Välkommen till Ramhälls bygdegård

Välkommen till vår fina bygdegård – den perfekta träffpunkten för föreningar, privat-personer och företag i bygden.

”I hjärtat av Uppland ligger Ramhäll. Riksäpplet Uppland har också sitt kärnhus här, i form av en numera nedlagd gruva.”
Med dessa träffande ord har en av föreningens tidigare ordförande beskrivit Ramhäll.

Ramhäll ligger 4 mil från Uppsala och 1½ mil från Alunda respektive Österbybruk se karta.

Vackra omgivningar, gamla miljöer med gruv- och järnvägs-lämningar, sevärdheter, Rastens Jularbomuseum, Rastsjöns badplats och närhet till Upplands alla vallonbruk.

Mitt i byn Ramhäll ligger Ramhälls Bygdegård, den numera nedlagda gamla skolan från 1880-talet,  där det bl a finns en bevarad gammaldags skolsal från början av 1900-talet, en utställning med fotografier och föremål från tiden när Ramhälls gruvor var i drift, en samling träskulpturer tillverkade i Ramhäll, samt en utställningsmonter med gamla kläder från trakten.

Från denna unika byggnad har Ramhälls Bygdegårds- och Hembygdsförening sin utgångspunkt. Bygdegården är tillgänglighetsanpassad.

Föreningen, startad som Ramhälls Byagille 1985, har årligen ca 150 medlemmar, och anordnar många uppskattade aktiviteter under hela året.

Det finns möjlighet att hyra hela eller delar av Bygdegården.

Ramhälls Bygdegårds- och Hembygdsförening har under badsäsongen hand om tillsynen av Rastsjöns badplats.

Föreningen anordnar guidade gruvvandringar vid Ramhälls gruvor.

Välkommen till Ramhälls bygdegård!

Hemsidan uppdaterades 2017-10-20.

• FIBERNYTT

Publicerat:

Nu har det skickats ut brev till alla som beställt fiber i Ramhäll, med information om kommande tomtprojektering. Det ska ha gått till beställarens fakturaadress samt till e-postadressen om sådan finns. Utförlig info om detta finns i Ramhällsbygdens fiberprojekts Facebook-grupp!

• ULF DANIELSSON KOMMER TILL RAMHÄLL

Publicerat:

Föreläsning av Ulf Danielsson (föreläsare, författare samt professor i teoretisk fysik vid Uppsala universitet) söndagen den 27 augusti kl 16.00 med rubriken ”Mörkret vid tidens ände”.       Ulf Danielsson, känd från TV och radiio, delar med sej av sin kunskap och nyfikenhet på det universum vi lever i!
  • INFO OM TRÄFFEN

Publicerat:

Vi på Träffen har beslutat att lägga ner Träffen fr o m 3 /8. Deltagarantalet är för dåligt. Ann-Christin och Christina

• FILMINSPELNING I RAMHÄLL!

Publicerat:

Jobba Grönt på besök i Ramhälls bygdegård den 27 juni. ”Ett riktigt dreamteam bestående av en bonde, en youtuber och en vinnare av Årets kock skapade idag magi när den femte och sista Jobba Grönt- challengen filmades.” Se filmen här!

• RAMHÄLL BLEV ÅRETS LOKALA UTVECKLINGSGRUPP I UPPSALA LÄN!

Publicerat:

Till årets lokala utvecklingsgrupp i Uppsala Län 2013 har valts Ramhälls Bygdegårds- och Hembygdsförening med följande motivering: ”SAMVERKAN är ledordet och genomsyrar allt arbete inom Ramhälls Bygdegårds- och Hembygdsförening, vilket lockat fram styrkan och idérikedomen hos människorna i Ramhäll. Arbetet med att marknadsföra och utveckla Ramhälls natur- och kulturvärden har nu pågått under ett antal […]