2017-05-08, rapport från distriktsordförande Karin Olsson

Under helgen 6-7 maj 2017 var jag på integrationskonferens i Stockholm, ”Take my hand”, arrangerad av Bygdegårdarnas Riksförbund. Fokuset riktades på inspiration och erfarenhetsutbyte.

Take my hand är ett projekt som ska hjälpa bygdegårdsföreningar runt om i landet att utveckla sin integrationsverksamhet. Vi var ett 40-tal aktiva bygdegårdsfolk som fick lyssna på inspirerande föreläsningar, utbyta erfarenheter och aktiviteter.

Representant fån Invitationsdepartementet (som är en middags-klubb för olika människor och kulturer) berättade att som nyanländ i Sverige är det viktigt att få möjlighet att prata Svenska, träffa nya människor, umgås och äta god mat. Företrädare för Rädda Barnen berättade om vad många nyanlända upplevt på sin väg hit – vilket gjorde oss berörda och gav en ökad förståelse.

Förbundet ”Tillsammansskapet” sprider budskap via tidsskriften Expo och jobbar mot rasism. Open Cinema med Refugees Welcome Stockholm har filmer på olika språk som kan lånas via Bygdegårdarnas Riksförbund och Swedish Film-film mingel och samtal var ett paket.

En aspekt är att avlasta kvinnorna med barnpassning så de också kan integreras och vara med. Språkrör från HSSL – Hela Sverige ska leva berättade om sitt arbete i hela Europa.

Under lördagkvällen hade Lonely Riders dansuppvisning med personer från flera olika länder.

Under söndagen företogs praktiskt arbete med fokus på konkreta exempel på aktiviteter som företagits i bland annat Gryt, Siljansnäs och Hindås.

Fråga kom upp hur vi når fler etablerade svenska män? Föreningslivet är en viktig del för våra nya svenskar.

Talesättet om att ”det krävs en hel by för att fostra ett barn” gjorde sig påmind dvs – att prata och säga till när man ser saker och träffar personer.

Rädda Barnen har en stödlinje 0200-77 88 20 dit man kan ringa mellan klockan 15-18. Orosanmälan om barn far illa kan alltid göras till kommunen och då anonymt om man vill.

En syrisk man från Siljansnäs uttryckte sin tacksamhet till Sverige och sa att vi är alla människor som vill ha det bra och ge tillbaka allt det vi fått.

Vill man höra mer om projektet Take my Hand går det bra att kontakta mig eller projektledare Lovisa Birath på Bygdegårdarnas Riksförbund.

/Karin