Nyheter

Skrotorkestern på besök i oktober

Musik, teknik, återbruk och uppfinning!

Musikgruppen SKROTfrån Malmö kommer och ställer upp sitt musiklabb på 4 bygdegårdar i distriktet. En workshop för hela familjen och så lite show, förstås.

Kom bygg och spela på skrotmusikinstrument, gjorda av återbruksmaterial och vardagsföremål, tillsammans med SKROT.

För exakt information: Se respektive Bygdegårds marknadsföring. Det kan förekomma verksamhet både före och efter det att SKROT uppträder.

FÖRESTÄLLNINGAR

28 oktober
ASPÖ: kl 14.30-16.00
LINDERSBORG:kl 17.30-19.00.
29 oktober
BJÖRKVIK: kl 11-12.30
VADSBRO- BLACKSTA: kl 14.00-15.30

Bygg och försäkringskonferens 16/9 – Se om ditt hus

Välkomna till en första gemensam försäkringskonferens i Sörmland för bygdegårds- och hembygdsföreningar. Lördagen den 16 september, Barva Bygdegård mellan Eskilstuna och Strängnäs, kl 9.00 och avslutar kl 15.30.

Försäkringskansliet i Varberg presenterar de investeringsbidrag och säkerhetsrabatter som finns i såväl Hembygdsförsäkringen som Bygdegårdsförsäkringen. Under förmiddagen presenteras olika lösningar för att öka säkerheten i era hus och därmed också rabatten för försäkringspremien för er förening. Vi får möjlighet att klämma, känna och ställa frågor

Eftermiddagen kommer vi att ägna åt systematiskt brandskyddsarbete, SBA. Något som föreningarna själva har ansvar för att göra och som styrelsen måste kunna visa att man gjort. Vi arbetar både praktiskt och teoretiskt med denna utmaning.

Kom gärna flera från er förening så att ni kan hjälpas åt att föra kunskapen vidare till hela er styrelse.

Anmälan senast den 1 september till Studieförbundet Vuxenskolan, Katarina Stenberg, katarina.stenberg@sv.se, 072 543 07 21.
Deltagaravgift ink. mat och fika: 200 kronor.

Uppge i samband med anmälan om du föredrar kött, fisk eller vegetariskt eller om du har några önskemål om specialkost.
Uppge också vilken förening ni representerar.

Samverkan med Scenkonst Sörmland fortsätter

Vi fortsätter vår samverkan med Scenkonst Sörmland men under nya former. För de bygdegårdar som inte vill stå som arrangörer så kommer Studieförbundet Vuxenskolan att vara arrangör av nästa pjäs som nu är under produktion. På detta sätt hoppas vi att fler ska våga och vilja ta emot den teaterpjäs som är skriven för bygdegårdsscener. Spelperioden är i april och maj 2018. Under hösten 2017 kkommer det att vara möjligt att delta i förberedelsearbetet med pjäsen. Syftet är att teaterföreställningen ska passa oss bygdegårdar.
Mer information kan lämnas av Katarina Stenberg på Studieförbundet Vuxenskolan, tfn 072-543 07 21.

Anmäl intresse Barn- och ungdomsprojekt hösten 2017

Under hösten 2017 vi arbetet med barn- och ungdomsverksamhet. 20/10-19/11 får vi åter chansen att ha den rullande bygdegården – en släpkärra fylld med roliga grejer för barn och unga. Är din bygdegård intresserad? Anmäl intresse till mig – se nedan.

Den 28 och 29 oktober finns det 4 betalda och klara föreställningar med Skrotorkestern som showar och gör en interaktiv föreställning med egentillverkade musikinstrument, saga, slöjd och teknik. https://skrotmusik.wordpress.com/
Det funkar på samma sätt som med Cirkus Cirkör, dvs distriktet har betalat och bygdegården tar emot och står för det praktiska.
Kontakta Ulla Johanson, tfn 070-671 68 30 för mer information.

Inbjudan till nätverksträff kring barn-och ungdomsverksamhet 13/3 kl 17.30-19.00

Måndag 13 mars kl. 17.30-19.00 är alla som är intresserade välkomna på nätverksträff kring barn-och ungdomsverksamhet i bygdegårdarna!
Plats – Studieförbundet vuxenskolans lokaler i Flen, Drottninggatan 2.

Program
Sverok – presentation av deras verksamhet & hur vi kan samarbeta
Diskussion och erfarenhetsutbyte
Presentation av olika erbjudanden

Verksamhetsutvecklare Anna Liljeblad från Sveriges största ungdomsförbund Sverok kommer att berätta om deras verksamhet och hur vi skulle kunna samarbeta.

Södermanlands bygdegårdsdistrikt har blivit beviljade medel för att arrangera verksamhet för barn och unga i tre olika kommuner. Distriktet håller på att ta fram ett förslag kring detta som kommer att presenteras under kvällen. Är ni intresserade av att vara med? Missa inte denna träff!

Anmäl er senast 10 mars till anna.ohman@bygdegardarna.se eller 070-881 34 43.
Hör gärna av er om ni har några frågor!

Evenamangstips Oldies Goldies

En hyllning till 50 & 60-talet!

Årets gladaste musik-kväll går i 50 & 60-talets tecken!
Tillsammans med showduon 2njoy, får ni som publik minnas oförglömliga slagdängor och sjunga med i stora världshits & svenska go´bitar från 50 & 60-talet.
En musik-föreställnig som tar er tillbaka till svunna tider. Vem minns inte Beatles, Elvis, Monica Z, Frank Sinatra, Ray Charles, SvenIngvars, Anita Lindblom och många fler. Allt presenterat med en mängd klädbyten i tidsenliga vida kjolar och tuperade frisyrer.

2njoy kan göra showen som bio-sittning med fika eller middagsunderhållning. Eller som middagsunderhållning med dans efter. (då blir det också live dansmusik). Showen är flexibel och bokas enligt önskemål

Se 2njoy´s hemsida: 2njoy.se
För prisuppgifter, kontakta & boka på: tina@2njoy.se eller 0703 – 44 30 32

Showen har spelats på både teaterscener & bygdegårdar runt om i landet För referens: Ludgo Bygdegård, Bengt Anglered 070-617 00 07

Var med i distriktets läsprojekt

Det-är-väl-ingen-konst-att-läsa-vid-Tärna-bygdegård

Litteratur och läsning är nödvändig för människan för att förstå sin historia, finna sig själv i samtiden och möta framtiden. Litteraturen skapar förståelse för andra människor och ökar tolerans och jämlikhet. Läsning är en demokratisk rättighet!

Det är väl ingen konst att läsa består av en släpkärra, fylld med böcker, en miljö för läsning och en författare (eller någon form av läsfrämjande aktivitet). Tillsammans skapar vi en mötesplats för litteratur och läsning.

Vill du använda läsvagnen på din bygdegård? Den finns i Sörmland vecka 14-22. Kontakta Katarina Stenberg, tfn 072-543 07 21 eller katarina.stenberg@sv.se

Utbudsdag för kulturutövande amatörer 8/4

Studieförbundet Vuxenskolan och Bygdegårdsdistriktet i Sörmland arrangerar en gemensam utbudsdag i Vadsbro Blacksta föreningsgård.

Alla bygdegårdar är välkomna för att titta på amatörer som är intresserade av att framträda på våra bygdegårdar. Kom och knyt värdefulla kulturkontakter och bli inspirerad.

Mer information och anmälan sker till Katarina Stenberg tfn 072-543 07 21 eller katarina.stenberg@sv.se

Nytt barn- och ungdomsprojekt – anmäl intresse nu!

14956576_10211312861964271_6528214659858078471_n

Glädjande nog fick distriktet även detta år ett anslag från Sörmlands landsting för att driva barn- och ungdomsverksamhet. Förra gången blev resultatet att Cirkus Cirkör besökte bygdegårdar och att Bygdegårdsförbundets rullande bygdegård rullade runt bland distriktets bygdegårdar. På flera bygdegårdar har satsningen resulterat i ett sug efter mer barn- och ungdomsverksamhet. Är din bygdegård intresserad av att delta i höstens satsning? Kontakta Ulla Johanson på tfn 070-671 68 30.

Årsmötesdags

IMG_2316

Nu är det årsmötesdags. De bygdegårdar som önskar medverkan av någon från distriktsstyrelsen kan ta kontakt med Ulla Johanson, tfn 070-671 68 30.
Glöm inte bort att rapportera in alla uppgifter i förbundets medlemsdatabas: www.bygdegardarna.se

Stöd och handgriplig hjälp med inrapportering går att få. Kontakta Katarina Stenberg: katarina.stenberg@sv.se eller tfn 072-543 07 21.